ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

Україна на шляху до IPARD: ключові кроки у підготовці до євроінтеграції сільськогосподарського сектора

26 квітня 2024 року завідувач кафедри землеробства професор Олександр Аверчев взяв участь у розширеному засіданні робочої групи з підготовки Дорожньої карти приєднання України до IPARD через платформу ZOOM. Ця подія відзначила важливий крок в напрямі підготовки України до членства в Європейському Союзі (ЄС) шляхом використання інструментів перед вступної допомоги для розвитку сільських територій.

З набуттям Україною статусу країни-кандидата в члени ЄС важливим стає процес підготовки до членства, включаючи глибокі та системні реформи в аграрному секторі. Один з ключових інструментів цієї підготовки - IPARD.

Метою IPARD є надання допомоги країнам-кандидатам в ЄС у гармонізації їхнього законодавства, стандартів та практик з правилами ЄС у сфері аграрного та сільського розвитку. Це включає політичні, інституційні, правові, адміністративні, соціальні та економічні реформи. Шляхом фінансової та технічної підтримки, наданої ЄС через IPARD, бенефіціари мають можливість зробити свої аграрні сектори та сільські райони більш конкурентоспроможними та стійкими.

Україна розпочала процес приєднання до IPARD за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства. Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України (ВГО НАСДСУ) та Латвійський центр сільських консультацій та освіти проводять проєкт "Action Plan for the harmonization of legislation in the field of Rural Development in Ukraine, promoting the use of pre-accession EU aid instruments for rural development (IPARD) to increase the competitiveness and export capacity of small and medium-sized enterprises in Ukraine". Одним із ключових завдань цього проєкту є розробка Дорожньої карти для приєднання України до IPARD і саме науковці повинні прийняти участь в її розробці.

Цей проект здійснюється за підтримки Посольств США в Україні та Міністерства закордонних справ Латвії, що свідчить про міжнародне зацікавлення в розвитку українського сільського господарства та його підготовці до інтеграції в європейський аграрний простір.

Приєднання до IPARD є стратегічним кроком для України на шляху до членства в ЄС. Це не лише забезпечить фінансову підтримку, а й сприятиме глибоким трансформаціям у сільському господарстві, підвищить конкурентоспроможність українських сільгоспвиробників на світовому ринку та сприятиме сталому розвитку сільських територій.