ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

 

Новини Херсонського державного аграрно-економічного університету

Засідання Вченої ради ХДАЕУ

28 березня 2024 року під головуванням Юрія КИРИЛОВА відбулося засідання Вченої ради, на якому було прийнято низку рішень, що регулюють навчальну, наукову та адміністративно-господарську діяльність закладу вищої освіти.

Детальніше...

Участь представників Херсонського державного аграрно-економічного університету у заході від Ukrainian Institute for International Politics та Департаментом координації міжнародної технічної допомоги СКМУ за підтримки Міжнародного фонду "Відродження"

27 березня 2024 року представники Херсонського державного аграрно-економічного університету взяли участь у заході, на якому детально розглядалися програми ЄС Interreg Europe та URBACT.

 

 

Детальніше...

Херсонський державний аграрно-економічний університет розширює кордони наукової співпраці

З метою посилення наукової та навчально-педагогічної діяльності 26 березня 2024 року був підписаний МЕМОРАНДУМ ПРО СПІВПРАЦЮ між Херсонським державним аграрно-економічним університетом та Інститутом сільського господарства Степу НААН.

 

Детальніше...

Участь вчених ХДАЕУ в Міжнародній конференції "Кліматичні зміни: виклики для аграрної освіти і науки"

Завідувач кафедри землеробства ХДАЕУ, професор Олександр АВЕРЧЕВ та асистентка кафедри і аспірантка 4 року навчання Марія НІКІТЕНКО прийняли участь в обговорені питань впливу глобальних змін клімату на розвиток сільського господарства.

Детальніше...

Натхнення у тяжкий час: на кафедрі менеджменту, маркетингу та інформаційних технологій провели поетичний вечір

26 березня rафедра менеджменту, маркетингу та інформаційних технологій провела творчу зустріч із поетесою із Кропивницького Ольгою Могильдою. Поетичний вечір був приурочений до 94-го Дня народження легенди української поезії – Ліни Костенко та Всесвітнього дня поезії.

Детальніше...

Виїзний профорієнтаційний захід працівників ХДАЕУ

21 березня 2024 року викладачами ХДАЕУ була проведена профорієнтаційна зустріч із учнями 10-х та 11-х класів Новоукраїнських ліцеїв №4, №6, №8 та ліцею "Лідер" Новоукраїнської міської ради Кіровоградської області.

 

Детальніше...

Зустріч уповноваженої особи з питань запобіганню та виявленої корупції в ХДАЕУ з колективом факультету архітектури та будівництва

В розрізі просвітницьких заходів на факультеті архітектури та будівництва 14 березня 2024 року було організовано та проведено семінар з уповноваженою особою з питань запобігання та виявлення корупції в ХДАЕУ - Валентиною Ковтун.

Детальніше...

Програма EDUPRO від SOFTSERVE – програма підвищення кваліфікації викладачів (11.04-06.11.2024 р., онлайн)

Топ спікери компанії SOFTSERVE протягом 7 онлайн-лекцій з 11 квітня по 6 червня 2024 року ділитимуться знаннями та власним досвідом з розвитку софт скілз, торкаючись найактуальніших тем цього напрямку.

Детальніше...

Робота студентського наукового гуртка «Успішний підприємець»

25 березня відбулось планове засідання наукового гуртка «Успішний підприємець», головною темою якого були «Інвестиційні ризики в умовах невизначеності». Гуртківці спеціальностей 051 Економіка, 076 Підприємництво та торгівля зробили доповіді своїх досліджень.

Детальніше...

Участь науково-педагогічних працівників ХДАЕУ у циклічних міжнародних дебатах в галузі освіти та наукових інновацій

26 березня 2024 року співробітники кафедри землеробства ХДАЕУ приєдналися до Циклічних міжнародних дебатів у сфері освіти та наукових інновацій. Цей захід був організований міжнародним партнером нашого університету, ВШТІП Академія Прикладних Наук (Познань, Польща)

Детальніше...

Засідання робочої групи з перегляду, оновлення та модернізації освітньої програми «Агроінженерія»

26 березня 2024 року на агрономічному факультеті відбулось засідання робочої групи з перегляду, оновлення та модернізації освітньої програми «Агроінженерія» підготовки здобувачів першого (бакалаврського) рівня.

Детальніше...

Науковий гурток «Землеустрій та геодезія»

На спеціальності 193 Геодезія та землеустрій 26 березня 2024 року відбулось засідання студентського наукового гуртка «Землеустрій та геодезія», присвячений темі «Функції управління у землевпорядному виробництві».

Детальніше...

 

Кирилов Юрій Євгенович
Ректор університету

Шановні друзі!

Щиро вітаю на сайті провідного закладу вищої освіти Півдня України – Херсонського державного аграрно-економічного університету.

Аграрно-економічний університет – єдиний державний заклад вищої освіти Херсонщини із 150-річною історією, що здійснює підготовку фахівців для всіх галузей економіки: будівництва та промисловості, сільського господарства та торгівлі, управління. Ми маємо IV рівень акредитації, 5 факультетів, понад 30 освітніх програм. Ми навчаємо за всіма ступенями вищої освіти» «Молодший бакалавр», «Бакалавр», «Магістр», «Доктор філософії», «Доктор наук». В університеті функціонує військова кафедра.

Детальніше

 

Студентам, що навчаються на умовах контракту!

До уваги авторів
Подати матеріал для сайту

 


Поштовий сервіс університету

Ваша пошта @ksaeu.kherson.ua

Зворотний зв'язок

info@ksaeu.kherson.ua


 

Наукові школи

У всіх університетах Світу основним місцем підготовки висококваліфікованих кадрів є наукові школи.  Науковою школою в сучасному розумінні є постійно діюча система  підготовки і підвищення кваліфікації наукових кадрів, яка базується на виконанні вченими школи актуальних науково-технічних задач і проектів. На чолі наукової школи знаходиться її керівник – визнаний вчений у своїй галузі науки і техніки, який відповідає за постійний  розвиток  науково-методологічної, матеріально-технічної бази, якість підготовлених проектів і наукових кадрів. Вчений, як керівник  наукової школи,  визнається офіційно після захисту дисертацій 3-х і більше його здобувачів. Найважливіші фактори формування наукової школи: знайти, сформувати свій, авторський напрям і методи творчої діяльності; діяти цілеспрямовано і послідовно; навчати учнів в процесі сумісної практичної, дослідницької роботи в науковому колективі.

В історію Херсонського сільськогосподарського інституту (нині ДВНЗ "ХДАУ" – Херсонського державного аграрного університету) назавжди золотими літерами вписані імена: професора курсу землеробства Ізмаїльського Олександра Олексійовича; професора і завідуючого кафедрою землеробства Лисогорова Сергія Дмитровича – засновника курсу «Зрошуване землеробство» і автора першого вітчизняного підручника з цієї дисципліни, професорів і завідуючих кафедрою сільськогосподарських меліорацій: Шапошникова Доната Григоровича – засновника кафедри сільськогосподарських меліорацій, гідромеліоративного факультету і рисосіяння на півдні України, Горюнова Миколи Сергійовича, Тупіцина Бориса Андрійовича, Беспалова Миколи Федоровича; професорів і завідуючих кафедрою ґрунтознавства і агрохімії Золотуна Василя Павловича і Ярмізіна Дмитра Васильовича; професора і завідуючу кафедрою агрохімії і фізіології рослин Христеву Лідію Олексіївну; професора і завідуючого кафедрою захисту рослин Чугуніна Якова Васильовича; професора і завідуючого кафедрою ботаніки Тихомирова Федора Костянтиновича; професора і завідуючого кафедрою годівлі тварин Чучка Григорія Петровича; професорів і завідуючих кафедрою розведення сільськогосподарських тварин Журавка Івана Степановича і Цимборовича Антона Францевича; професора й завідуючого кафедрою історії і філософії Давидова Михайла Йосиповича; професора і завідуючого кафедрою анатомії і фізіології тварин Амаліцького Василя Григоровича; професора і завідуючого кафедрою ветеринарної медицини Хренова Миколу Михайловича; професорів і завідуючих кафедрою спеціальної зоотехнії Єськова Павла Андрійовича і Яременка Віктора Івановича, професора і завідуючого кафедрою рослинництва Жарінова Валерія Івановича, професора і завідуючого кафедрою економіки природокористування і охорони навколишнього середовища Ігнатенка Миколу Григоровича та багатьох інших видатних і відомих вітчизняних вчених.

Серед професорів, наукові досягнення яких сьогодні є візитною карткою Херсонського державного аграрного університету, є вчені світового і європейського рівня. Діяльність кожного досить різноманітна. Про них можна говорити як про науковців, педагогів, громадських діячів, фахівців аграрної науки і практики. Це перш за все керівники нових наукових шкіл, вчені, під науковим керівництвом яких багаточисельні аспіранти і докторанти підготували і захистили свої дисертації: Ушкаренко Віктор Олександрович – академік УААН, доктор сільськогосподарських наук, професор, заслужений працівник вищої школи України, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки (5 докторських і 48 кандидатських дисертацій, 7 підручника, 6 навчальних посібників, 7 практикумів), Коваленко Віталій Петрович – член-кореспондент УААН, доктор сільськогосподарських наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України (3 докторських і 48 кандидатських дисертацій, 3 підручники), Шерман Ісаак Михайлович – доктор сільськогосподарських наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України (8 кандидатських дисертацій, 4 підручники).

Усі вони відомі вчені з широким науковим світоглядом, автори фундаментальних і прикладних досліджень. Професори ДВНЗ "ХДАУ" – провідні фахівці, які зробили значний внесок у розвиток сільськогосподарської науки і практики, є засновниками, продовжувачами і керівниками відомих вітчизняних наукових шкіл: "Зрошуваного землеробства" (науковий керівник – академік УААН В.О. Ушкаренко); "Селекції і генетики в тваринництві" (член-кореспондент УААН  В.П. Коваленко); "Штучного відтворення промислових видів риб (професор І.М. Шерман); «Біоекології і технології південного рослинництва (професор Салатенко В.Н.); «Екологічних основ систем зрошуваного землеробства (професор А.О.Лимар); «Біологічного землеробства» (професор П.Н.Лазер); «Стабілізації еколого-генетичних основ виробництва зернових культур» (член-кореспондент УААН Ю.О.Лавриненко);   «Селекції насінництва зернових культур» (професори А.П. Орлюк і В.В. Базалій); «Біологічного і альтернативного ландшафтного землеробства (професор І.І. Андрусенко); "Еколого-меліоративної" (професор В.В. Морозов); "Удосконалення типів годівлі сільськогосподарських тварин (професор Б.О. Вовченко);  «Виробництва продуктів тваринництва» (професор В.О. Іванов); «Генетики популяції, розведення та селекції овець» (професор Т.І.Нежлукченко); «Селекційно-технологічних методів виробництва продукції тваринництва високої якості» (професор В.Г.Пелих); "Меліоративного ґрунтознавства і агрохімії" (професори І.Д. Філіп'єв, В.В. Гамаюнова); "Економіки АПК"    (професор Л.О. Мармуль); "Системний аналіз і його оптимізація (професор В.В. Марасанов); "Оптимізація управлінських рішень" (професор Є.К. Міхєєв).

Сьогодні в Херсонському державному аграрному університеті працюють 30 професорів. Це - Золотий фонд університету.

За значний внесок у розвиток агропромислового комплексу та підготовки фахівців сільськогосподарської галузі професори ДВНЗ "ХДАУ" неодноразово визначалися високими міжнародними та державними нагородами. Це люди з різними долями, різним світоглядом, але є якості, які їх об'єднують – вони переймаються долею і майбутнім нашого університету, послідовно і цілеспрямовано ведуть науково-організаційну і науково-дослідну роботу, спрямовуючи свій досвід і енергію на вирішення найважливіших завдань, які стоять перед сучасною аграрною науковою і практикою, на підготовку молодих висококваліфікованих фахівців – докторів і кандидатів наук.